Treenit omista arvoista

Treenamme säännöllisesti yhdessä muiden valmentajien kanssa. Haluamme elää ja tehdä sitä, mitä teemme valmentajina. Treenaamisella tarkoitan sovittua aikaa, jolloin olemme yhdessä dialogissa ja käsittelemme sillä hetkellä tärkeitä asioita. Joskus ainoa työkalumme on dialogi, mutta viimeisimmällä kerralla Vesa toi käyttömme omien arvojen työstämistä auttavan työkalun. (Työkalu: Omien arvojen kirkastaminen. Lähdeviitteenä Lappalainen R., ym. 2004. Arto Pietikäisen kirjassa Joustava mieli.)

Olipa mahtavaa tunne menettää kontrolli omasta tekemisestä ja heittäytyä tulevaan.

Aloitimme tyhjästä a4 paperista. Piti tietoisesti varata otsikolle jokin sopiva tila paperilta. Seuraavaksi sai kirjoittaa yhdeksän eri arvoa paperille niin, että ympärillä on tarpeeksi tilaa seuraavaa vaihetta varten. Kun kaikki yhdeksän on paperilla, annettiin tarpeeksi aikaa pohtia arvojen merkitystä itselle.

Arvoja paperilla olivat:

Parisuhde
Perhe
Ystävät
Harrastukset
Työ
Hengellisyys
Fyysinen hyvinvointi
Itsensä kehittäminen
Huolenpito

Arvojen merkityksien visualisoimiseksi piirrettiin jokaisen arvon ympärille ympyrä. Ympyrän koko vastaa sitä, miten tärkeänä kyseistä arvoa pitää itselleen. Kuvittelemasi isoin ympyrä vastaa numeroasteikolla kymmentä (erittäin tärkeä) ja pienin ympyrä numeroa yksi (ei tärkeä).

Kun päästää irti suorittamisen tunteesta työkalun kanssa, keskittyy vain ihmettelemään ajatuksien tuomia ympyröitä, alkoi mitä ihmeellisin dialogi omassa päässä. Pääsin ihmettelemään omien ympyröideni suuruksia. Minkä arvotan kahden arvon päällekkäin mennessä korkeammalle. Jos vaikka olisi tilanne, jossa parisuhde ja työ tai harrastukset kohtaavat. Pysähtyminen. Pysähtyminen siihen, mitä on omassa arjessa tapahtumassa. Ajattelua siitä, miten asiat näkyvät omassa toiminnassa juuri nyt. Entä onko ympyrät tarpeeksi suuria? Haluaisiko jonkin arvon näkyvän enemmän omassa arjessa? Tai tuntuuko jokin arvo vievän liikaa tilaa? Omia arvoja on vaikea tuosta vain muuttaa, mutta oma sisäinen pohdinta antaa sille ainakin hyvän alun.

Kävimme vielä lopuksi dialogia omista ajatuksista liittyen tehtyyn. Piirroksia ei tietenkään ollut pakko jakaa toisille. Jaoimme jotain sanallisesti. Muutoin ajatukset pidettiin itsellä, suojeluksessa.

2 thoughts on “Treenit omista arvoista

  1. Eikun kokeilemaan!! Kiitos vinkistä!
    Hyppäsin sun listasi yli, jotten kopioisi mitään 🙂

    1. Toi on hyvä idea laittaa sinne täysin omat. Nuo listatut oli annettuja arvoja pohdittavaksi. 🙂

Comments are closed.